HISTORIEN PÅ AXELHUS
Et hus med masser af historie
Lidt historie om Axelhus
Caroline Amalie Skole (naboejendommen)
I 1829 opførte man et stuehus med skolestue på arealer købt af den nærliggende Isebækgård. Året efter byggedes en sidefløj med brændselsrum samt plads til køer, grise, høns m.v. Skolen, blev i begyndelsen blev kaldt Grønneskov Skole.
På foranledning af provsten og pastor Baggesen ændredes navnet dog ret hurtigt til Caroline Amalie Skole og bygningerne til Caroline Amaliehus, opkaldt efter prins Christian Frederiks hustru prinsesse Caroline Amalie. Prins Christian Frederik giftede sig i 1815 med Caroline Amalie og blev året efter udnævnt til guvernør over Fyn og Langeland og boede på Odense Slot, indtil han i 1839 blev udråbt til Kong Christian den 8. Prinseparret var meget afholdt på Fyn, hvor parret ved flere lejligheder var populære gæster i Svendborgområdet. Flere lokaliteter bærer nu prinsessens navn. For eleverne på Caroline Amalie Skole betød det en årlig skolefridag på prinsessens fødselsdag. I anledning af fødselsdagen blev eleverne trakteret med chokolade på Caroline Amalies regning.
Ikke bare børn fra Oure Sogns nordlige del fik gavn af den nye skole. Med til skoledistriktet hørte også den sydøstlige del af Hesselager Sogn, som bl.a. omfattede Hesselagergård med tilhørende huse.
I 1886 var der i alt 94 skolepligtige børn i skoledistriktet.
Skolens bygninger var af dårlig kvalitet, hvilket bl.a. fremgår af et brev fra lærer Jacob Sørensen til Oure-Vejstrup Sogneråd. Brevet er dateret den 12. september Sørensen anmoder ”det ærede sogneråd om at ville udvide min bolig så meget, at den kan ligne andre menneskers”. Til orientering for sognerådet vedlagde Jacob Sørensen et rids over stuehuset. I 1890 udvidedes bygningerne så meget, at de omtrent opfyldte de lovbefalede krav med hensyn til rumstørrelse.
I 1908 vedtog sognerådet i Oure-Vejstrup Sogn at opføre en ny skolebygning og samtidig forene denne nye skole med forskolen i Lundeborg, kaldet Lundeborg Pogeskole.
Den gamle Caroline Amalie Skole lukkede og blev solgt til efterkommeren af skolens sidste lærer Jacob Sørensen. Den nye ejer var frk. Mathilde Danebo Sørensen.
Fredehjemmet Caroline Amaliehus.
I 1926 oprettede frk. Mathilde Danebo Sørensen, ejer af Caroline Amaliehus, Fredehjemmet (pigehjemmet) Caroline Amaliehus, der var en institution under åndssvageforsorgen. Der var plads til 14 piger i alderen fra 15 til 18-21 år.
Der blev ikke optaget afgjort åndssvage eller sindssyge elever, men sinker uden særlige karaktervanskeligheder, som skulle oplæres i husligt arbejde og havearbejde.
Betalingen var 800 kr. årligt, 15 kr. i beklædningstilskud samt sygekassekontingent.
Pigerne kom fra hele landet. Et fælles træk for pigerne var, at de hovedsagelig kom fra hjem med problemer: Forældrene var ofte drikfældige, svagt begavede, tidligt døde, fraskilte, moderen var enlig, eller faderen var straffet. Mange af pigerne var opdraget ved bedsteforældre, plejeforældre eller på børne- eller optagelseshjem.
En pige kom f. eks. fra et hjem med 11 børn, alle født af en enlig mor udenfor ægteskab. En anden kom fra et hjem med 15 børn. Enkelte kom fra hjem, hvor faderen var ukendt. En enlig mor med flere børn var malkekone på en herregård. En pige kom fra et hjem, hvor moderen var enlig og faderen var en ofte straffet vagabond. En pige fra Thisted, hvis moder havde et ”forargeligt liv”, blev fjernet fra hjemmet som 10-årig og anbragt på Hesselager Skolehjem, inden hun kom til
Caroline Amaliehus.
Mange af pigerne havde haft plads i huset inden de kom til Caroline Amaliehus. På grund af deres ofte vanskelige sind med arbejdsvægring, sjusk og ligegyldighed overfor arbejdet, blev de i pladsen kun i kort tid. Flere af pigerne var under åndssvageforsorgen og anbragt på forskellige institutioner, f. eks. Ebberødgård, Rødbyhavn, Engelsbro, Breidablik m.fl., inden de kom til Caroline Amaliehus.
Flere af pigerne oppebar invalidepension, da de ankom til Caroline Amaliehus.
På Caroline Amaliehus blev gjort et ihærdigt arbejde for at ”rette op” på pigerne. Der blev undervist i enkelte skolefag, men ellers skulle de hovedsagelig oplæres i husligt arbejde og havearbejde. Der var 1,5 ha til Caroline Amaliehus, så der var rige muligheder for oplæring i praktisk havearbejde. Der dyrkedes mange grønsager, og der var et mindre hønsehold og et antal geder.
Efter opholdet på Caroline Amaliehus fik flere af pigerne plads i huset forskellige steder i landet. Nogle gik det godt for. Andre kunne ikke klare det. Enkelte blev anbragt i familiepleje. Flere piger kom efter opholdet på Caroline Amaliehus igen under åndssvageforsorgen og blev anbragt på f. eks. Skt. Hans Hospital, Ebberødgård, Rødbygård eller Løgumgårde.
Der er ikke mange ”solstrålehistorier” at berette efter opholdet på Caroline Amaliehus. Én skal dog nævnes: Else (navnet opdigtet) blev gift med tjenestekarl på den nærliggende ”Tangegård” Aage Rasmussen (navnet opdigtet). De bosatte sig i Oure, var barnløse, døde begge tidligt og ligger begravet på Oure kirkegård.
Axelhus
Der var for lidt plads til såvel forstander som lærerinder og piger i den gamle Caroline Amalie Skole. Derfor blev der i 1937 opført et pensionat i tilknytning til Caroline Amaliehus. Pensionatet fik navnet Axelhus.
I pensionatet var der værelser til pigerne, skolestuer, festsal, køkken m.v.
Pensionatet Axelhus blev opført på en nabogrund til Caroline Amaliehus.
Det er uklart, hvem der finansierede byggeriet, men af 9. alm. ejendomsvurdering i 1945 ser det ud til, at Axelhus dette år er overtaget af Mathilde Danebo Sørensens nevø, købmand i Oure Richard Sørensen (1898 – 1964), der var søn af hendes broder Gudmund Sørensen.
Richard Sørensen arbejdede i flere år som altmuligmand på Caroline Amaliehus, hvor han bl.a. var impliceret i byggeriet af Axelhus.
Der er ingen forklaring på, hvorfor Richard overtog Axelhus, men et kvalificeret gæt er, at det har været af økonomiske/skattetekniske årsager. Richard har sandsynligvis lejet Axelhus ud til Mathilde, idet huset blev brugt af pigehjemmet, indtil dette ophørte i 1953.
Efter pigehjemmets ophør i 1953 blev Axelhus solgt til Odense Kommune, hvis skoler kunne leje bygningen til feriekoloni og lejrskole.
I 2006 blev ejendommen solgt til den daværende ejer af Broholm Slot, som havde købt naboejendommen og opført en ny ejendom.
I 2021 er ejendommen Axelhus solgt til nuværende ejere.
Ejendommen har fra 2006 været udlejet som sommerhus, Lejrskole m.m.